JUVO RE JUVO NATE YOURSELF!

HASZNOS TANÁCSOK

Fontos tápanyagok

Klorofill: A klorofill segíti a vérképződést és a vértisztítást, stimulálja az anyagcserét és a sejtlégzést. Ennek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a sejtek élettartamát és a regenerációs folyamatokat, lassítva az öregedést. A klorofill érzékeny a hőre.

Enzimek: Az enzimek az élet minden folyamatában részt vesznek: életben és halálban, növekedésben és fenntartásban. Ők a katalizátorok, amelyek 108-1011-szeresére gyorsítják a kémiai folyamatokat. Bármennyi jó ételt eszünk is, az nem tud a testünk részévé válni enzimek nélkül. Az enzimek ezenkívül szükséges anyagokat termelnek, lebontanak szükségteleneket, és segítenek az ártalmas anyagokat eltávolítani a szervezetből. A főzés és a feldolgozás tönkreteszi az enzimeket, érthető, hogy elfoglalt életvitelünk mellett miért szenvedünk hiányt étrendünkben ezekből, küzdünk a rossz emésztéssel, feszült testtel, felgyorsult öregedéssel és betegségekkel.

Rostok: A rost egy remek béltisztító. Magába szívja és eltávolítja az ártalmas salakanyagokat és mérgező anyagokat, miközben csökkenti a koleszterin- és nehézfémszintet is. A rost szivacsként szívja magába a vizet és megtapad a bélcsatornán, ami csökkenti az emésztési időt. Vastagbelünk hozzávetőleg 100 fajta baktériumot tartalmaz, ami együttesen mintegy száztrillió baktérium. Egyes hasznos baktériumok, mint a Lactobacillus acidophilus vagy a Lactobacillus bifidus jól tenyészik a belek rosttartalmán, ezzel fékezi az ártalmas baktériumok szaporodását.

Növényi tápanyagok: Ezeket csak növényekben találjuk meg. Általában a héjban, illetve a növény- nek más külső részeiben találhatók. Hogy saját szervezetünk immunitását fokozzuk, a növények immunitását is segítő anyagokat kell fogyasztanunk. Ezért jobb a gyümölcsöket és a zöldségeket héjastól, levelestől, szárastól és gyökerestől enni.

Vitaminok: A vitaminok szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek szervezetünk működéséhez, növekedéséhez, a sejtek, szövetek felépüléséhez, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez. Sok fontos biokémiai folyamatban vesznek részt. Hiányuk különböző betegségekhez vezet.

A vitaminhiánynak többféle oka lehet:
- a táplálék nem tartalmaz elegendő vitamint
- nem megfelelő az élelmiszer tárolása, feldolgozása
- megnő a szervezet vitaminszükséglete, pl. terhesség, szoptatás idején, erős fizikai munkánál, bizonyos betegségeknél (hasmenés, felszívódási zavarok)
- huzamosabb ideig szedett antibiotikumok miatt a bélflóra felborul vagy károsodik